Geschiedenis

De boerderij kent een rijke historie, die in ieder geval teruggaat tot de tijd van Willem van Oranje. In die tijd waren er verschillende poorten vanaf de gracht naar het open achterterrein. De namen van die poorten verraadden doorgangen naar tuinen en open land: langs het huis liep de Warmoespoort en even verder de Bijemanspoort.

Kaart Figuratief 1675

De Bijemanspoort (of wel Honingmanspoort) refereert aan Jan Thonisz Honinghman die hier rond 1580 een van de eerste bijenhouders van de binnenstad was. Hij moet de beroemde apotheker Dirck Cluyt (later stichter van de Hortus Botanicus van Leiden) gekend hebben, die hier op het Rietveld ook bijen hield en waarvan de honing als medicijn door Pieter van Foreest aan Willem van Oranje werd gegeven.

Dirck Cluyt schrijft in 1593 het eerste standaardwerk over het houden van bijen
Dirck Cluyt schrijft in 1593 het eerste standaardwerk over het houden van bijen

 

Rond 1600 komt er een Delfts Blauwe Pottenbakker rond de Bijemanspoort werken. “De Vergulde Blompot” zit daar bijna een eeuw. – Het is Jan Romeijn die begin 18e eeuw naast die resten op het Rietveld een boerderij begint met koeien. Sinds dat moment heeft de boerderij hier gezeten. Alleen het woonhuis is rond 1800 verplaatst van de plek waar Romijn begon naar de huidige plek: Rietveld 220. De Bijemanspoort is geheel verdwenen, maar de Warmoespoort loopt nog altijd langs de achterzijde van ons pand. – Waardoor we vermoeden dat die muur het oudste deel van het huis is.

Over de opeenvolgende boeren wordt steeds meer bekend. Belangrijk voor het huidige voorkomen van de boerderij is Jannetje Langelaan geweest. Het geld dat ze verdiende besteedde ze aan het uitbreiden van haar gronden en van het verfraaien en verbouwen van de woning. Hierdoor veranderde de boerderij in 1896 in een heus grachtenpand. Lees hier een uitgebreide geschiedenis over de boerderij tussen 1800 en 1927

In 1927 kwam de boerderij in handen van de familie Meijer. Vader en, later, zoon hebben hier tot 1978 geboerd. Menig buurtgenoot herinnert zich nog de koeien door de straat, het ophalen van de aardappelschillen en het helpen bij het hooien.

Toen wij in 2000 het pand kochten bleken de stallen nog in zeer originele staat te zijn, inclusief koeienkettingen, voederbakken, ruifen en kalverboxen.

rietveld-boerderij0010